KONTAKTUJTE NÁS

mrazek BB, ZA, NR, TN, KE, PO
Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk
andrej BB, NR
Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk
danisovicova BA, TT
Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk
petrovicova BA, TT
Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk
Reklamné predmety pre každého
chranena-dielna

KATEGÓRIE BLOGU

Digitálna tlač - lacno, rýchlo od jedného ks


Pod pojmom digitálna tlač chápeme tlačovú technológiu, ktorá umožní bez ďalšieho medzikroku vytvoriť tlačový výstup. Objavila sa na rozhraní 80. a 90. rokov 20. storočia, takže patrí medzi najmladšie tlačové technológie.

Princíp digitálnej tlače je jednoduchý

Obsah tlače vstupuje do tlačového stroja, ovládaného vlastným počítačom, v digitálnej forme. Samotná tlač sa na potláčanom materiáli vytvára s využitím princípov elektrografie, ink-jetu, iónografie, magnetografie, elektrostatickej tlače a iných.

Výhody digitálnej tlače

Porovnanie digitálna a ofsetová tlačDigitálna vs. ofsetová tlač

V malých nákladoch digitálna tlač nahrádza ofsetovú. Hranica pre efektivitu sa neustále zvyšuje. V súčasnosti je medzi 1- a 3-tisícmi ks pre čiernobielu tlač a 200 – 800 ks pre farebnú.

U ofsetovej tlače je výrazne drahšia príprava podkladov, pričom je cena rovnaká bez ohľadu na množstvo. Čím väčší náklad, tým viac sa náklady na prípravu rozpočítajú do výslednej ceny. V prípade digitálnej tlače pozostáva príprava len z kontroly dát a nastavenia formátu.

Rozdiel je aj v rýchlosti. S digitálnou tlačou je možné vytlačiť tlačoviny prakticky na počkanie a od jedného kusu. Taktiež nie je problém personalizácia, kedy sa dá vytlačiť na každý kus tlačoviny iný obsah.

Digitálna tlač sa často uplatňuje pri tlači kníh. Knihy, vytlačené na digitálnych strojoch, sa na rozdiel od ofsetu už nemusia skladať, čím sa znižujú náklady a zvyšuje rýchlosť výroby. Výroba knihy digitálnou tlačou – jeden deň, ofsetovou lačou – týždeň. Výrazný rozdiel, čo poviete?

Kvalita stojí na strane ofsetu

Najväčším nedostatkom digitálnej tlače v porovnaní s ofsetovou je kvalita výstupu vo forme zrnitosti alebo nesprávnej sýtosti farieb a plôch.

Druhou nevýhodou digitálnej tlače je vysoká cena pri väčších množstvách. Ofset bol, je a s najväčšou pravdepodobnosťou dlho bude podstatne lacnejšou technológiou.

Typy digitálnych tlačiarní

Dnes sú na trhu bežné kancelárske čierno-biele tlačiarne, farebné tlačiarne, produkčné tlačiarne, veľkoformátové tlačiarne, plotre a iné. Osobitnou kapitolou sú tlačové zariadenia na potlač textilu na báze latexových farieb.

V ázijských krajinách, hlavne v Indii, Číne a Kórei sa rozmohla potlač textilu pomocou tejto technológie. Takmer na kolene majú urobené tlačové stoly, na ktorých sú pomocou pripínačiek prichytené napríklad tričká. Pomocou pantografu sa pohybuje tlačová hlava nad tričkami a tlačí rovnaký motív. Takto majú pripravených aj niekoľko desiatok tlačových dosiek. Výsledkom je vysoká efektivita - dokážu naraz tlačiť veľké množstvo tričiek alebo iného textilu.

Tým, že sú vyvinuté latexové atramenty aj s bielou farbou, dokážu potlačiť aj farebné tričká v režime CMYK, teda v plnofarebnom prevedení.

3D tlačiareňPotlačiť trojrozmerné predmety nie je problém

Veľmi zaujímavé sú digitálne tlačiarne na potlač trojrozmerných predmetov. Využívajú sa hlavne v reklame na potlač reklamných predmetov. Tlačová farba je UV a vytvrdzuje sa UV svetlom.

3D – novinka, ktorej neuveríte, ak ju neuvidíte

Zvláštna a najnovšia skupina digitálnych tlačiarní sú tlačiarne 3D predmetov. Netlačia plošne, ale v trojrozmernom režime. Dá sa pomocou nich vyrobiť ľubovoľný trojrozmerný predmet. Ich využitie je širokospektrálne. Využívajú sa v reklame, dizajne, strojárstve, medicíne a v mnohých iných odboroch.

Quo vadis, digitálna tlač

Digitálna tlač je rýchlo sa rozvíjajúce odvetvie tlače. Každoročne prichádza na trh nejaká novinka, ktorá vždy obohacuje trh o nové vlastnosti, ktoré klasická tlač nedokázala vyriešiť. Len budúcnosť ukáže, akým smerom sa bude tento odbor ďalej uberať.

Vypracoval: Jozef Kákoš, Anatex, s.r.o. – Reklamné predmety

BLOG

NESTRÁCAJTE ČAS, ZAVOLAJTE NÁM

mrazek

Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Trenčin, Košice, Prešov

Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk

neuschl

Banská Bystrica, Nitra

Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk