KONTAKTUJTE NÁS

mrazek BB, ZA, NR, TN, KE, PO
Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk
andrej BB, NR
Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk
danisovicova BA, TT
Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk
petrovicova BA, TT
Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk
Reklamné predmety pre každého
chranena-dielna

KATEGÓRIE BLOGU

Ofsetová tlač - kvalitne a čím viac, tým lacnejšie


Ofsetová tlač je jedna z najmladších tlačiarenských techník. Má univerzálne použitie a aj preto je vo svete najpoužívanejšou. Jej názov je odvodený z anglického výrazu off-set – nepriama tlač, resp. z pojmu set-off – obťah.

Rodičmi ofsetovej tlače sú dvaja páni. Robert Barclay z Anglicka vyvinul v roku 1875 ofsetovú tlač na plech. O niekoľko desaťročí neskôr, v roku 1904, Ira Washington Rubel z USA, dokázal aplikovať ofsetovú tlač aj na papier.

Prierez ofsetovou tlačiarňouPopis ofsetovej tlače

Samotný ofset je tlač z roviny, kde nie je rozdiel medzi tlačeným motívom a netlačenou časťou motívu. Výsledný obraz sa tlačí z tlačovej formy, ktorá môže byť valcová alebo plošná, najskôr na gumený tlačový valec a až potom na papier. Farba sa prenáša dvakrát, preto býva ofset označovaný ako nepriama tlač. Vďaka gumovému povrchu valca je možné potláčať aj menej kvalitné papiere  s dobre vykreslenými detailami.

Klasický vlhčený ofset

Klasický, vlhčený ofset pracuje s použitím vody. Využíva tlačovú dosku so špecifickými vlastnosťami, založenými na nezlučiteľnosti mastnoty a vody. Farba ktorá sa používa v ofsete je vyrobená na báze tuku. 

Motív určený na tlačenie je na tlačovej doske s povrchom, ktorý odpudzuje vodu (je hydrofilný) a tým sa na ňom zachytí farba nanesená valcom. Netlačená časť tlačovej dosky má naopak povrch, ktorý vodu prijme (je hydrofóbny) a preto sa na ňom nezachytí žiadna farba. Tlačová doska je pred nanesením farby zvlhčovaná vlhčiacim valcom obsahujúcim vodu. 

Suchý nevlhčený ofset

Pre menej nákladové tlače sa vďaka digitálnej technológii vyvinul takzvaný suchý ofset. Tento ofset nepracuje s vlhčením vodou. Princíp je jednoduchý. Pomocou lasera sa priamo v stroji pripraví tlačová doska, ktorá má špeciálny, silikónom pripravený povrch. Tlačené miesta sú zbavené tohto silikónového povrchu pomocou lasera. Na silikónovom povrchu tlačovej dosky sa farba nezachytí  a na vypálených miestach áno. Tak ako pri mokrom ofsete sa pomocou gumového valca tlačí tlač na papier. 

Suchý ofset trpí na tzv. vypadávanie farby – biele prázdne miesta na tlačovom výstupe. Ide o problém spôsobený odpadávaním malých čiastočiek prachu z tlačovej dosky. 

Napriek uvedenému problému dosahuje suchý ofset pri dodržiavaní technologického postupu vysokú kvalitu výstupu. Aj vďaka neprítomnosti vlhčiaceho roztoku čo umožňuje vytlačiť jemnejšie rastre.

Ofsetová tlač zabezpečí vysokú farebnosť vernosť„Ofset“ vytlačí s najvyššou farebnou presnosťou

Ofsetová tlač na rozdiel od digitálnej tlače umožňuje aj tlač tzv. priamych farieb (PANTONE). Každá z týchto farieb má presné číselné označenie a presný pomer miešania odtieňov. Táto výhoda ju predurčuje na tlač kde je požadovaný tlačový výstup s najvyššiou farebnou presnosťou. 

Kameňotlač – starší brat ofsetu

Samotný princíp nezlučiteľnosti mastnej farby a vody je známy podstatne dávnejšie a bol len použitý v zdokonalenej forme pri ofsete. Tento princíp tlače využíva kameňotlač, ktorá sa využívala v plánografii, výrobe plagátov a podobne. 

Ofset - tlač pre modernú dobu kde hrá prioritu rýchlosť

Ofsetová tlač sa stala dominantnou v polygrafii až v 70. rokoch 20. storočia, kedy vytlačila z tejto pozície kníhtlač. Ide o najrýchlejší spôsob tlače vo veľkých nákladoch. Rýchlosť dosahuje aj niekoľko 10 000 tlakov za hodinu, kníhtlač sa pohybovala ďaleko pod touto hranicou. 

Modernizácia a vývoj dotiahol ofset do tej miery, že je bezkonkurenčný v kvalite a brilantnosti tlače. Pomocou ofsetu, ktorý kraľuje v polygrafii, sa dnes tlačia aj umelohmotné materiály, plechy ktoré sa v najväčšej miere používajú v obalovom priemysle. 

Nevýhodou ofsetu je skutočnosť, že nie je vhodný na málo nákladové tlače. Tento nedostatok ale vyplnila digitálna tlač, ktorá kraľuje v reklame a jej prednosťou je schopnosť vytlačiť aj jediný výtlačok v kvalite porovnateľnej s ofsetom. 

Vypracoval: Jozef Kákoš, Anatex, s.r.o. – Reklamné predmety

Zaujímavé odkazy:

BLOG

NESTRÁCAJTE ČAS, ZAVOLAJTE NÁM

mrazek

Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Trenčin, Košice, Prešov

Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk

neuschl

Banská Bystrica, Nitra

Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk