KONTAKTUJTE NÁS

mrazek BB, ZA, NR, TN, KE, PO
Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk
andrej BB, NR
Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk
danisovicova BA, TT
Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk
petrovicova BA, TT
Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk
Reklamné predmety pre každého
chranena-dielna

KATEGÓRIE BLOGU

Razba – slepotlač


Určite ste už niekedy držali v rukách predmet, ktorý bol označený razbou. Pôsobil elegantne, dotyk s ním bol príjemný a ak išlo o dokument, dodával mu vážnosť . Razba patrí medzi najstaršie technológie a my vám radi prezradíme niekoľko  zaujímavých informácii.

Razba  aslepotlačTrochu z histórie

Za predchodcov razby – slepotlače môžeme považovať pečatné valčeky starých Sumetov z obdobia 2500 až 3000 rokov pred našim letopočtom. Slúžili ako podpis pravosti dôležitých dokumentov na hlinených tabuľkách, ktoré sa zachovali do dnešných čias. Neskôr sa inými razidlami, vyrobenými z medi, bronzu či ocele, skrášľovali rôzne predmety či už išlo o keramiku, šperky alebo výrobky z kože.

S výrobou kníh sa razba ešte viac rozšírila. Knihy sa písali alebo prepisovali ručne a vďaka nej vznikali veľmi hodnotné väzby čím získali vyššiu umeleckú hodnotu. V 15. storočí vynašiel Johannes Gutenber kníhtlač, odbor, ktorý sa začal mäsovo rozvíjať. Cena kníh sa dramaticky znížila a boli dostupné pre širšie skupiny ľudí.

Princíp razby v súčasnosti zostal nezmenený

Razba na diárPomocou tlaku a tepla sa cez raziacu fóliu raznicou prenáša tlačený motív na kožu – koženku, plasty alebo papier. Raziace fólie sa vyrábajú v podobe zlata, alebo striebra. Ide o naparenú vrstvu kovu v separačnej vrstve na plastovej prenosnej fólii. V súčasnosti sú na trhu rôzne farebné odtiene raziacich fólii.

Raznice sa vyrábajú z mosadze rytím, gravírovaním a frézovaním. Sú najkvalitnejšie a určené pre veľké náklady, alebo mnohokrát opakované razby. Dostupnejšie a cenovo výhodnejšie raznice sú vyrobené z horčíka pomocou fotocesty a leptu. Pre mäkšie materiály sú vhodnejšie raznice s vysokým reliéfom (koža, koženky) a pre tvrdé materiály, naopak s nízkym.

Ak sa pri razbe vynechá raziaca fólia, hovoríme o slepotlači. Ide o reliéfnu tlač, ktorá zhodnotí tlačovinu, alebo iné výrobky. V polygrafii sa hojne využíva reliéfna tlač pomocou matrice a patrice. Výsledná razba je reliéfne vydutá hore do priestoru. Zvýrazňuje sa ňou už natlačená grafika. Tento druh tlače sa využíva pri výrobe pohľadníc, blahoprianiach, cenných tlačovinách, vizitkách apod.

Diár 2014 s razbou Kde všade sa môžete stretnúť s razbou

V súčasnosti sa používa razba na ochranu výrobkov takzvaným kolkovaním, čím sa zaručuje ich pravosť. V bankovníctve je tiež nenahraditeľná. Patrí medzi významný ochranný prvok proti falšovaniu. Ak má raziaca fólia holografický záznam, tak je to neprekonateľná bariéra pre falšovateľov. Ochrana spočíva napríklad aj v tom, že holografický záznam nesie v sebe určitú sekvenciu DNA a nie je určené o akú DNA ide. V neprebernej živočíšnej a rastlinnej ríši je to nezistiteľný ochranný prvok. Pomocou tejto veľmi starej tlačovej technológie dokážeme ochrániť pravosť výrobku.

V reklame sa technológia razby a slepotlače, alebo reliéfnej tlače využíva pri razbe diárov, kalendárov, výrobe vizitiek, samolepiek, hlavičkových reprezentatívnych tlačív a podobne.

V ponuke sú stroje od ručnej po mechanizovanú razbu

Z pôvodne ručnej razby sa vyvinuli zariadenia a stroje pre mechanizovanú razbu. Pre malé náklady sa vo veľkej miere používajú ručné s vyhrievanou raziacou hlavou. Pre veľko-nákladové razby sa vyrábajú stroje, ktoré dokážu pracovať aj v automatickom režime. V tlačiarňach sa používajú kníhtlačové tlačiace stroje, musia však byť vybavené príslušenstvom pre razbu.

V malej miere konkuruje razbe digitálny laserový výsek. Touto technológiou je možné výsekom odstráni časť tlačoviny čo nie je v možnostiach razby. Jedná sa o rôzne okienka, alebo ornamenty. Môžeme ju považovať za novú technológiu, ktorá dokáže zhodnotiť tlačovinu.

Vypracoval: Jozef Kákoš

BLOG

NESTRÁCAJTE ČAS, ZAVOLAJTE NÁM

mrazek

Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Trenčin, Košice, Prešov

Ing. Mário Mrázek
Mobil: 0917 233 640
mmrazek@anatex.sk

neuschl

Banská Bystrica, Nitra

Ing. Andrej Neuschl
Mobil: 0917 990 175
aneuschl@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Katarína Danišovičová
Mobil: 0917 233 654
kdanisovicova@anatex.sk

danisovicova

Trnava, Bratislava

Lucia Petrovičová
Mobil: 0917 233 657
lpetrovicova@anatex.sk